Čarolija bijele boje - zašto ju volimo?

Bijela boja jedna je od najosnovnijih boja u spektru, ali je njen utjecaj i značaj izuzetno snažan. Tehnički, bijela zapravo uopće nije boja, baš kao i crna, koja se smatra nijansom. Međutim, neki ljudi smatraju bijelu bojom jer je to kombinacija nijansi drugih boja u spektru vidljive svjetlosti.

Zanimljiva je pojava da bijela boja nastaje upravo miješanjem crvenog, zelenog i plavog svijetla, dok je kod miješanja fizičkih boja (primjerice tempera ili vodenih boja) slučaj obrnut: miješanjem boja nastaje siva ili smeđa.

Foto: www.pexels.com

 

Bijela boja ima jednaku količinu svih boja u spektru. Dakle, sadržavat će i njihove pozitivne i negativne aspekte. Ali vjerojatno najbolja osobina bijele je da je nepristrana, neovisna i neutralna prema svemu, što joj pruža mnoštvo novih mogućnosti za izražavanje novih ideja i kreativnosti u modi, dizajnu, uređenju interijera, itd.

 

Foto: www.pexels.com

Smatra se da bijela boja predstavlja savršenstvo, jer je najčišća i najpotpunija boja. To je boja koja predstavlja novi početak i briše svaki trag prošlih radnji. Ona je kao komad bijelog papira koji još nije napisan; ostavlja um otvorenim i slobodnim za sve što bi mogao stvoriti na putu.

 

Foto: www.pexels.com

 

Kroz povijest i u raznim kulturama, bijela boja bila je simbol čistoće, jednostavnosti duhovnosti te beskrajnih mogućnosti

Foto: www.pexels.com

 

 1. Simbol čistoće i elegancije: Bijela boja je simbol čistoće i nevinosti te se često povezuje s elegancijom. Bijele haljine, košulje, suknje ili cipele pružaju sofisticiran i luksuzan izgled. Bez obzira na trendove, bijela boja uvijek odiše elegancijom i dodaje sofisticiranost svakom odjevnom komadu. U mnogim kulturama, bijela se koristi za vjenčane haljine kao simbol čistog i nedužnog početka bračnog života. Također se koristi u medicini kao boja za bolničke odjeće i posteljinu kako bi se istakla higijena i sterilnost. Bijela boja oslobađa prostor od svega što je zaprljano i predstavlja novi početak.
 2. Bezvremenski stil: Jedna od najznačajnijih karakteristika bijele boje u modnoj industriji je njen bezvremenski stil. Bijeli odjevni komadi su uvijek u trendu i nikada ne izlaze iz mode. Bijela boja je neutralna i lako se kombinira s drugim bojama i uzorcima, što omogućuje raznolikost u izboru odjevnih kombinacija.
 3. Svježina i proljetno-ljetna elegancija: Bijela boja je sinonim za svježinu i idealan izbor za ljetne mjesece. Ljetna odjeća u bijeloj boji, poput haljina, kratkih hlača i topova, pruža osjećaj lagodnosti i ležernosti. Bijela boja reflektira sunčevu svjetlost, čineći je idealnom za tople dane.
 4. Kombiniranje s drugim bojama: Bijela boja je vrlo svestrana i lako se kombinira s drugim bojama. Može se nositi u monokromatskim kombinacijama za suptilan i elegantan izgled, ili se može kombinirati s jarkim bojama kako bi se stvorio kontrast i vizualni efekt. Bez obzira na odabir, bijela boja pruža neutralnu podlogu koja ističe ljepotu drugih boja.
 5. Feng shui: Bijela se smatra moćnom bojom u feng shuiju, sustavu uređenja našeg okoliša za stvaranje sklada. Boje su povezane s određenim feng shui elementima, a u slučaju bijele, element koji je izražava je metal. Drveni i stakleni naglasci izvanredno se dobro slažu s bijelom bojom, kao i komadići crne za uravnoteživanje njene yang energije. Bijela je također odlična za kuhinje, dnevne sobe, kupaonice i spavaće sobe, a bijelo cvijeće u bijelim posudama ekonomičan je način da bijelu boju uklopite u svoje okruženje.
 6. Osvježavajući dodaci: Bijeli modni dodaci, poput torbi, cipela ili nakita, mogu dodati osvježavajući i elegantan detalj svakoj odjevnoj kombinaciji. Bijeli modni dodaci ističu se na tamnijoj odjeći i pružaju dozu svjetline i sofisticiranosti

 

Ako je bijela vaša omiljena boja, možete se poistovjetiti s nekim od ovih karakteristika koje se odnose na ljude kojima je bijela omiljena boja:

 

 • Imate mentalitet otvorene knjige, spremni ste preoblikovati staro, kreirati novo.
 • Imate uravnoteženu i stabilnu osobnost i sposobni ste kontrolirati svoje emocije.
 • Volite čistoću i smeta vas ako drugi ne obraćaju toliko pažnje na higijenu.
 • Perfekcionist ste i nastojite sakriti svoje nesavršenosti.
 • Vaša potraga za savršenstvom može vas navesti da budete vrlo kritični prema drugima, ali i prema sebi.
 • Skloni ste dobro razmisliti prije nego što nešto učinite.
 • Pacifista u duši.
 • Imate želju za jednostavnošću u svom životu.
 • Sposobni ste stvoriti nešto novo i neviđeno.

 

Obuća u bijeloj boji klasičan je i trendovski stilski izbor za svaku prigodu

Modna industrija neprestano evoluira, ali jedan element koji je uvijek prisutan i cijenjen je bijela boja. Ona sa sobom nosi osjećaj elegancije, svježine i bezvremenskog stila. Potražite u novoj proljetno-ljetnoj kolekciji Planet obuća cipele, sandale, tenisice i natikače u bijeloj boji i počnite kroz nju izražavati svoje unutarnje svjetlo i spremnost na nove početke, nove stilove i nova postignuća u životu.